ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Kamuda tanımlı olmayan bazı meslek gruplarına (Moloküler Biyologi ve Biyokimyager) ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni


27/06/2008

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili






Türkiye’de ilk kez Biyokimya Bölümü 1978 yılında Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi içinde “Biyokimya ve Biyokimya Mühendisliği Bölümü” olarak kurulmuştur. Üniversiteler Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin 1982 yılında devreye girmesinden sonra bu bölüm, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü içinde yer almış ve iki yıllık Kimya Bölümü ile ortak “Biyokimya Ağırlıklı Kimyagerlik” öğretim programı şeklinde uygulanmıştır. 1996-1997 öğretim yılından itibaren Türkiye’de lisans düzeyinde 4 yıllık Biyokimya eğitimi veren ilk ve tek bağımsız bir bölüm olarak faaliyetini sürdürmektedir.

Ne varki bu bölüm Devlet Personel Başkanlığı tarafından tanınmamaktadır ve mezunlarının ünvanları 657 sayılı Devlet memurları kanunu’nun sınıflandırılmasında “Biyokimyager” olarak belirlenmemiştir.
.
Ayrıca 1998 senesinden bu yana çeşitli üniversitelerde, günümüz itibarıyla ise 5 üniversitede eğitim vermekte olan Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü şu ana kadar yüzlerce mezun vermiş olmasına rağmen bu meslek te maalesef, yasal olarak tanımlanmamıştır.

Bu yüzden de bu bölümlerden üniversite lisans diplomasıyla mezun olan öğrencilerimiz çeşitli hak kayıplarına uğramaktadır. Bu kayıplar arasında, devlette görevli olarak çalışamama ve KPSS sınav sonucuna göre ilgili alanlara yerleşememe gösterilebilir.

Bunun neticesi olarak da geleceğin mesleklerinden birisi olarak görülen ve stratejik önemi bulunan moleküler biyologluk Türkiye'de önemli bir kayba uğramakta ve beyin göçü ve farklı alanlara, farklı mesleklere kayma olmaktadır.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Millî Eğitim Bakanı olarak bu durumdan haberdar mısınız?

2- Haberiniz var ise bu durumu düzeltmek ve bu sorunların önüne geçmek için; Biyokimyager ve Moleküler Biyologluk mesleklerinin yasal olarak devlet kurumlarında tanınması için gereken yasal düzenlemelerle ilgili bir çalışmanız var mıdır?

3- Bu şekilde başka tanımlanamayan meslek grubu var mıdır?

4- Meslek tanımlaması yapılmadan üniversite ve yüksek okul seviyesinde bu şekide eğitim ve öğretim verilmesi doğru mudur?

,